Vänskapsmysterier

Ett samtal igår fick mig att fundera på vänskap och vilka människor man kommer ha med sig genom livet. När jag tagit studenten kommer jag inte ha kontakt med hälften av alla i klassen, kanske inte ens någon. Men jag hoppas verkligen att mina närmaste vänner förblir nära för resten av livet.

Ingen VILL väl förlora sina vänner?
Nej. Alltså, människor behöver förändringar, man kan inte hålla fast vid allt och alla. Men ingen vill väl släppa de vänner som gjort en lycklig?

Jag har bildat mig en ganska klar uppfattning om vilka jag, trots att jag inte vill det, kommer tappa kontakten med. Inget ont menat med det, men det är vad jag realistiskt kommit fram till genom att se på hur vissa vänskaper är. Men det där samtalet igår satte igång en liten tanke. Kanske kommer de flesta vänskaper överleva ändå!
Det måste ju inte betyda att man hörs varje vecka, eller ens varje månad eller år, men att vänskapen ändå alltid finns där. Såvida inte något förstör den så börjar jag tro att alla vänskaper alltid finns kvar någonstans inom oss. Att vi tar studenten behöver inte förändra det.


Men jag började också fundera på ifall skolan själv kanske hämmar vissa vänskaper, själva skolmiljön kan ha en otroligt negativ inverkan på vänskaper. Jag älskar estet, men faktiskt, det är så. Vi esteter ser oss gärna som en stor familj, där alla umgås med alla och känner sig hemma.
Så vi låtsas inte om det, men vi är indelade i grupper och folks uppfattning om vilka som hör ihop och vilka som inte gör det påverkar oss något enormt.
Det finns människor jag känt länge, träffar i skolan varje dag och knappt pratar med, men så fort man ses utanför skolan kan man uttrycka vänskapen mycket mer ohindrat.

Det är sorgligt, men på samma sätt får det mig att hoppas att studenten kanske på sitt sätt förbättrar relationen med några av mina vänner.
2012-01-30 @ 11:41:43 Permalink Tankenystan Kommentarer (0) Trackbacks ()


Spontan idealist

http://www.41q.com
2012-01-28 @ 18:21:58 Permalink Viktigheter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Tonad övergång

Det är något genuint och mysigt med att sitta ensam i morgonmörkret. Alla andra i hushållet har gått till jobbet och skolan, medan jag som inte börjar förrän 12.20 har hela morgonen för mig själv. Och gryningen nästan. Långsamt kommer himmelen bli ljusare och ljusare och jag kommer bara sitta här i min ensamhet och njuta.
2012-01-24 @ 08:24:31 Permalink Känsloflöde Kommentarer (0) Trackbacks ()


Let's go home together and die at the same time

Bild från 2009

Nu ligger det snö på backen, äntligen. Och på taken och träden och gungställningarna. Förhoppningsvis stannar den kvar den här gången också. Det är nästan så att det liksom är för sent för att man vill ha snö, men jag menar vi är ju tekniskt sett bara halvvägs genom vintern så än så länge är det okej. Och hade det blivit en vinter utan ordentlig snö har jag gråtit. Nej, men jag hade blivit ledsen, för är det någonting jag älskar med att bo i Sverige är det för våra årstider. Det går rykten om att det ska bli minus 15 nästa vecka... det låter ju mysigt. KALLT. Men som sagt, är det vinter så ska det banne mig vara vinter, så jag är nöjd ändå.
Men bara för att vintern verkar sätta igång på riktigt till slut kommer den säkert stanna kvar till april. Det är inte riktigt lika roligt, för då är det faktiskt halvvägs in på våren och då ska det banne mig vara vår. För vår är den bästa årstiden har jag kommit fram till efter många års reflektion över frågan.

Nu ska jag tvinga mina fingrar att knappa in den sista filmanalysen som är av Det Sjunde Inseglet och sedan kasta iväg den till gulläraren Göran. Jag kommer sakna honom men jag kommer verkligen inte sakna filmanalyserna.

Om en timme kommer dessutom mamma hem med bananer så jag kan tillaga världens godaste milkshake.
2012-01-20 @ 15:32:19 Permalink Känsloflöde Kommentarer (0) Trackbacks ()


Vad är det som gör ögon så speciella?

Är det irisens unika färgsättning eller är det den enorma mängd olika känslor ögonen kan avslöja? Eller är det rent av nyfikenheten i hur ögonen på olika människor ser världen, att man egentligen liksom vill krypa in bakom för att titta i någon annans synvinkel?
Vad är anledningen till att så många anser att ögonen är den vackraste kroppsdelen?

Jag tycker att de är det och det är nog en kombination av färgen och uttrycket. Jag menar, finns det något vackrare än den blanka, skinande, glimrande färgen man bara kan hitta i ögon? Jag tror inte det, jag har då inte upptäckt något än. Även fast många ögonfärger ser snarlika eller på långt håll identiska ut, så är de alla unika, och speciellt fascinerande är det med olika nyansskiftningar i färgen. Hur vissa har en beundransvärd skiftning mellan både blå, brun och grön, medan andra bara har en enda djup och intensiv färg.
I kombination med varje persons eget uttryck blir dessutom färgen extra levande och gnistrande. Det är så svårt för mig att förstå hur ett par ögon kan uttrycka så många olika känslor, det är ju bara ett par ögon. De ändrar inte utseende varje gång vi tänker en ny tanke eller känner en ny känsla. Men ändå uppfattar vi så mycket förändringar i andras ögon i takt med tankeverksamheten och känslobytena.

Jag tycker till exempel att mina ögon är underbart fina, det får man tycka. Jag kunde inte vara mer nöjd med mina ögon. Det spännande med det är att jag ändå kan stå i flera minuter framför spegeln och bara studera dem. För att försöka bli klokare på hur det egentligen är möjligt att ögon kan ha en sådan effekt på människor, vad människor ser i ögon. På samma sätt brukar jag betrakta andra människors ögon, antingen för att försöka förstå vilka känslor just den personens ögonkontakt framkallar hos mig eller också för att försöka förstå hur den personen använder sina ögon i förhållande till samtal, tankar och känslor. Men det hjälper inte, jag förblir lika fascinerad.

Vad är det som gör en riktigt intensiv ögonkontakt så underbar, himlastormande och gripande? När två människor bara har ögon för varandra, studerar, betraktar eller bara ögonmyser. Det blir som att man öppnar upp sig för varandra på något sätt, inbjuder varandra en djupare kontakt. När ord liksom inte räcker till eller kommer fram. Man får en del av personens inre, även ifall man inte direkt märker av det. Det är snarare ett resultat av alla liknelser om ögon vi lärt oss genom livet och den genuina känslan man upplever vid varje ögonmöte. I det undermedvetna lär vi känna personen lite mer, ser en del av den dolda personligheten. En blick säger mer än tusen ord, och det är verkligen så.
2012-01-19 @ 18:00:25 Permalink Tankenystan Kommentarer (0) Trackbacks ()


Want to vanish inside your kiss

På vägen hem från skolan idag kom jag att tänka på ett totalt bortglömt minne.
Min allra första puss (förutom från mamma och pappa då). Många pussas ju en del på dagis, men jag var så himla tjejig då och umgicks bara med andra tjejer, så min fick jag i förskoleklass. Jag gick på Lillhagaskolan det året och var lite så där gulligt barnkär i en kille, som faktiskt var det tillbaka. Jag kommer till och med ihåg att våra släktingar brukade flina åt vårt lilla kärlekspar när de kom och hämtade oss om dagarna och vi kramades hejdå.
Helt plötsligt när jag gick hem ifrån Carlforsska efter sceniskarepen kom jag ihåg den där pussen. Det var under en liten pjäs hälften av oss spelade upp för resten av förskolegruppen. Jag spelade Törnrosa och låg på golvet i ett kraftigt försök att se så prinsessigt vacker och majestätisk ut som möjligt, medan den här killen då spelade prinsen och kom för att rädda mig. När han böjde sig ner för att kyssa mig nuddades våra läppar på riktigt och jag kommer ihåg att jag generat hoppades att ingen hade noterat det. Men det förstås, hur kunde de inte ha märkt det? Jag slår vad om att vi båda var rejält röda om kinderna när vi ställde oss upp och bugade inför gruppen.
2012-01-17 @ 16:32:56 Permalink Memoarer Kommentarer (0) Trackbacks ()


Jag minns ännu dina ord

Dagens självinsikt: Jag är väl förfärligt dålig på att använda instrumenten som jag samlat på mig och som hänger duktigt på väggen i mitt rum. Jag förstår inte varför jag inte spelar som mest nu när jag verkligen behöver det, när jag har förmånen med individuella kostnadsfria lektioner varje vecka. Jag är väl helt enkelt lite smått dum i huvudet.
Dagens jävlighet: Tidsoptimism plus glashal skolväg.
Dagens händelse: På grund av någon idiots papperskorghumor fick vi stackars Carlforsskaelever stå frysande utomhus i många minuter innan brandmännen tillät oss att gå in igen.
Dagens glädje: Första gymnastikträningen med nya barnen. De var hyperaktiva, söta och duktiga. Jag trivdes och längtar nu nostalgiskt tillbaka till min tid som gymnast.
Dagens bena: Jättesned i högstadiestyle.
Dagens musik: Anna Ternheim – The Night Visitor
Nattens sovposition: Kudden mot dörren som plåster på förändringsbehovet.
Veckans längtan: Heddabesök från huvudstaden på lördag!!!
2012-01-16 @ 23:29:08 Permalink Listor Kommentarer (0) Trackbacks ()


Ofrivilliga känslor

Det var som att

vi avvisade varandra redan från början

fastän vi egentligen ville närma oss varandra,

som att vi genom samhörighet

fann orsak till skiljelinjer

och även fast vi tillsammans delat

fortfarande saknar upplevelsen.

Mitt väsen kan inte låta bli att längta,

drömma,

önska.

Vad gör man när hjärnan tänker saker emot min vilja?

När ögonen styrs åt håll jag inte vill titta åt?

Som ditt hår,

dina läppar,

dina ögon.

Och ibland uppfattar jag samma uttryck i ditt ansikte

som jag känner i mitt eget.

Samma ömma blick

svepa över mig,

betrakta mig,

som mina ögon speglar utifrån ofrivilliga känslor.

Mina händer minns avlägset dina

men de minns att det kändes vackert.


2012-01-16 @ 22:49:14 Permalink Känsloflöde Kommentarer (0) Trackbacks ()


You found me when noone else was looking

Snart ska jag iväg på första ledarmötet på VGF. Jag ska vara hjälpledare i två gymnastikgrupper i vår. Jag ska leda små barn! 4-6 och 6-8-åringar! Tänk va? Jag är sjukt förväntansfull. Det kommer bli så spännande.
Dessutom har jag fått tilldelat mig tre jobbpass ute i Irsta på ungdomskvällarna under våren, vilket både kommer ge extra pengar och vara jättemysigt hoppas jag.
Det känns bra! Det blir inte jättemycket i lön alls, men det gör inget. Jag får iallafall lite pengar och dessutom ha roligt, komma ut i jobblivet lite. Även om det bara är lite. Någonting att sätta på cv:t.


Jag är hungrig. Tänker på mat, tänker på mat, tänker på kylskåpet, tänker på att kylskåpet finns två meter högerut, tänker på mat, jag är jättehungrig, tänker på att jag måste gå till mötet snart, tänker på att jag måste äta innan jag går, tänker på mat, tänker på att kylskåpet finns två meter högerut, frysen tre meter högerut och skafferiet fyra meter högerut, tänker på mat, tänker på att laga mat, tänker på att lyfta mig från stolen. Jag är jättehungrig!
2012-01-11 @ 17:49:44 Permalink Viktigheter Kommentarer (0) Trackbacks ()


Framtidstankar och fluffighet

Hur är det möjligt att man vid 18 års ålder är meningen att planera hela sin framtid? Gymnasievalet kändes stort och livsavgörande, men då fick man höra att det fanns tid att ändra sig. Det viktigaste är ändå högskolevalet, man kan välja då vad man vill göra. MEN HALLÅ, NU ÄR JAG JU DÄR OCH INTE FAN VET JAG VAD JAG VILL GÖRA ÄN. Visserligen har jag kanske mer aning nu än vad jag hade inför gymnasiet, men det är inte på långa vägar bestämt.
Om någon frågade mig vad jag ville göra innan gymnasiet skulle jag förmodligen svarat att jag ville fortsätta med musiken, kanske gå någon folkhögskola och sen försöka söka till musikhögskolan. Nu är jag isåfall mer inriktad på musikal, men det är för det första en oerhört liten chans att jag ens kommer in och för det andra en enorm chansning som kanske inte ens ger jobb. Jag har inte räknat bort det helt, men nästan. För hur optimistisk är den vägen att gå? 
Om någon frågat mig för ett år sedan vad jag ville göra hade jag svarat plugga i England, vid Oxford. Jag vill det fortfarande, men mitt engagemang i miljö och bistånd har skymt undan den drömmen lite. Dessutom känns det ganska hopplöst att komma in på Oxford. Visserligen satsar jag på att klara Cambridge Certificate, vilket ger mig engelsk behörighet. MED ÄNDÅ.

Det jag allra helst vill göra nu är att läsa miljövetenskap eller kulturgeografi eller globala studier eller mänskliga rättigheter eller något sånt där underbart viktigt. Men för det första finns det hundra olika skolor, för det andra har inte alla samma kursutbud, för det tredje vill jag inte gå på skolorna som verkar mest lovande, för det fjärde har jag inte behörighet till kurser på vissa skolor medan jag har det på andra, för det femte VET JAG INTE VAD JAG HELST VILL LÄSA och för det sjätte är mitt största mål just nu inte ens att plugga utan att volontära i Afrika.
Förresten ska jag ju åka på den där miljökursen i Ghana som verkar underbart äventyrlig och stimulerande!

Det jobbigaste är att det inte bara finns färdiga kandidatprogram utan man kan OCKSÅ pussla ihop sitt eget kandidatprogram av enskilda kurser. Det låter ju underbart och perfekt, MEN VET NI HUR MÅNGA KURSER DET FINNS ELLER?

Notera: och för det sjätte är mitt största mål just nu inte ens att plugga utan att volontära i Afrika.

"Jamen gör det då!" Nej för jag måste först ha pengar att betala skiten för och DET FINNS HUNDRA OLIKA ORGANISATIONER ATT ÅKA MED. Jag tänker inte sätta igång och ragea ur mig frustrationen på det också för då får ni en felaktig uppfattning om mitt humör just nu. Jag är faktiskt på ett strålande humör!

Min första skoldag på min sista gymnasieterminen någonsin (såvida jag inte ramlar och slår skallen i en sten och förlorar alla hjärnceller det vill säga) kan jag karaktärisera som ett solsken. Jag kände mig söt, glad, livstaggad, talangfull, smart, duktig (skickade in ännu en filmanalys) och glädjespridande. FLUFFIG kanske är rätt definition. Eller inte alls. Men det var helt enkelt en underbar dag. Om inte imorgon blir lika uppfyllande blir jag besviken.
Godnatt, sov sött och vakna glad!
2012-01-09 @ 23:59:03 Permalink Tankenystan Kommentarer (0) Trackbacks ()


Ord

Dina ögon blev hårda och förväntan byttes mot besvikelse och ilska. Jag såg det på dina mungipor. Jag rös av insikten att jag än en gång gjort bort mig. Misslyckats att upprätthålla balansen. Det var drama jag hade sökt och önskat mig, men som jag hela tiden vetat skulle det någon gång slå tillbaka mot mig. Jämfört med de amerikanska serierna verkar livet så torrt och ointressant, men när man en dag befinner sig mitt i en känns det inte längre lika roligt. Du vände bort blicken som om du brändes genom att bara titta på mig och du började gå. Med snabba steg följde jag efter, osäker på vad jag skulle säga, om jag ens borde säga något. Jag hade ännu inte bett om ursäkt. Jag ville det så gärna, men du hade redan ryggen emot mig och jag förmådde inte störa dina känslor. Jag bara gick tyst efter och skämdes. Mitt hjärta ville skrika förlåt sådär som de gör i dramaserierna. De ropar och orden väller ur dem som poesi och alla runt omkring stannar upp och lyssnaren vänder sig om och det vackra talet säger precis de rätta sakerna. Men jag kunde inte göra så, jag var för feg för människorna runt omkring och för dig. Istället sökte jag tröst hos dem jag inte förargat och tänkte en stilla tanke om att hjältemodiga insatser som något sådant bara existerar utifrån ett manus. I verkligheten skulle man snubbla på orden och lyssnaren skulle inte ens vända sig om och publiken skulle tycka att man var galen istället för att förundras. Jag bestämde mig för att ge dig tid och jag hoppades att den svikna vännens hjärta så småningom skulle ta emot det tal som jag inom mig började skapa.

Tänk om jag någon gång skulle skriva en roman.
2012-01-09 @ 00:30:35 Permalink Kreativitetshyllningar Kommentarer (0) Trackbacks ()


Ifall jag skulle le mot er, skulle ni skratta tillbaka

Och plötsligt föll mörkret över himlen
Jag tittade upp och bländades av lampan
istället för solens strålar
Det var något dystert men ändå så vackert
över de tomma fönstren i huset på andra sidan vägen
de ödsliga lägenheterna
där julgranar och adventsljusstakar desperat söker bekräftelse
och det nattsvarta som ännu tillträder på dagstimmarna
Jag mindes för en sekund
alla ord som uttalats mellan oss
som i slow motion
och alla kramar vi krampaktigt delat
Och jag tänkte att ifall jag vore granen
så skulle ni vara julgransljusen
och ifall plundringen skulle vässa sina klor
skulle ni införa julfirandet varje dag
2012-01-08 @ 16:28:12 Permalink Kreativitetshyllningar Kommentarer (0) Trackbacks ()


Jorden runt på 90 timmar

HEMMA IGEN

piggare
gladare
mer taggad
lyckligare

och det är därför trettonhelgen är så himla bra. Efter den traditionella vinterdeppningen var det en räddande hand som hjälper till att dra upp mig på fötterna och ge mig en knuff i ryggen inför det nya året och skolstarten. Jag hade bestämt att det här jullovet bara skulle vara skönt, jag skulle gå i pyjamas, läsa böcker och se på filmer och skita i läxorna, men tyvärr verkar den lilla deppbakterien vara oundviklig ändå. Stiftsgårdens timing är helt enkelt perfekt. Efter all stress och ståhej kring jul och nyår kommer man upp dit och bara slappnar av. Släpper allt och bara är. Även om inte allt var fint, det var personligt jobbiga grejer också, men i det stora hela känns det bättre. Stiftsgården har alltid sin unika läkande effekt på mig. Förundrande. Haha, det är som om jag blivit frälst av det där stället. Som för många andra är det mitt andra hem, betryggande och avslappnande trots det alltid så fullproppade schemat. Jag ville inte åka hem, det vill jag aldrig, men nu är jag glad att jag är hemma. Det gör ingenting att skolan börjar imorgon, att vardagen sätter igång och berövar mig min avslappning, för jag fick iallafall fyra dagar av gemenskap och kulturkrockar. Jag saknar det och jag saknar mina vänner som jag borde träffa oftare än en gång i halvåret, men jag träffade många av dem för bara två dagar sen och det håller mitt humör uppe för en tid. Ångrar lite att inte min kamera användes, jag som alltid brukar fotografera speciella saker i mitt liv. Den här gången kände jag bara för att uppleva, vilket var ännu mer avkopplande.
Det enda jag oroar mig för nu är att skolan ska ta över min nyfunna känsla alltför fort.

Genom fönstret ser jag en klarblå himmel, det är en perfekt vinterdag om det bara fanns snö. Som i Rättvik.
2012-01-08 @ 13:43:17 Permalink Känsloflöde Kommentarer (0) Trackbacks ()


Hjälp, en naken gubbe i fönstret!

...rakt över gatan.

Hur som helst. Jag inser att 2012 började lite bittert för mig. Det blir lätt så klockan fyra på morgonen med lite för lite alkoholintag och lite för lite taggande. Efter en halvbakisdag som bestod av sju timmars inventering på Willy's var man ännu mer utmattad. Men det botades lite efter ett par timmars romantik.

För tillfället är det största glädjeämnet för mig att jag inom några timmar kommer befinna mig på kanske världens underbaraste plats. Trots min nästan outhärdligt ömmande hals och totalt utmattade sinnesställning vill jag inget hellre än att träffa otroligt saknade människor och bli serverad utsökt mat fyra gånger om dagen, lekpass, bal, andlighet och gemenskap.

Och äntligen ska jag lämna stan några dygn. Det jag pratade om redan innan jul. Visserligen känns det som om jag faktiskt bytt miljö även fast jag inte har det rent materiellt, jag har bara bytt umgänget. Men nu gör jag det på riktigt och med lättnad.
2012-01-02 @ 12:47:07 Permalink Känsloflöde Kommentarer (1) Trackbacks ()


Jag ångrar ingenting.

Jag har alltid, som många andra, tänkt att nyår...nu är ett år slut och ett nytt börjar. Ett nytt kapitel i livet startar nu. Jag har aldrig haft nyårslöften, har aldrig riktigt trott på dem. Men ändå har det alltid funnits en undermedveten tanke att nu har jag chansen att förändra. Nu kan jag börja ett nytt kapitel, göra nya saker och släppa lite av det förgångna året bakom mig.

Men i år slog det mig, tänk om den starten redan varit? Nyår sker varje år, samma tid. Men vi är individuella, varje människa kan inte anpassa förändringar så. Tänk om min ordentliga kapitelövergång bara sker varannat nyår, eller mitt i sommaren istället? Nyår har ingen betydelse. Nu vet jag att i år gick jag in i ett nytt kapitel i livet. Jag fyllde 18 och sedan dess har mitt liv faktiskt förändrats ganska mycket när jag tänker efter.

Jag är ingen ny människa, jag är samma gamla Joanna med samma värderingar och samma tankesätt. Men någonting har hänt. Jag blev inte vuxen över en natt. Men jag har vuxit. Jag har förändrats. Jag har blivit någon.
Jag vet också att andra människors syn på mig har förändrats. Vissa till det bättre och vissa till det sämre.
Sanningen är att jag är inte längre den snälla, småblyga, duktiga flickan som alla tycker om. Jag är det fortfarande på ett sätt, men jag har också blivit mer självsäker. Och det har gjort att jag vågar ta ut svängarna lite mer. Jag vet själv att ifall livet står still, sitter jag och halvgråter över det. Jag kanske förstör mer för mig själv, ställer till det för mig. Gör mig själv, som jag alltid kämpat emot, mer sårbar. Eller i det långa loppet kanske precis tvärtom. Jag har iallafall vuxit i den mån att jag inte längre bryr mig ifall alla tycker om mig. Och jag är nöjd med det.

2011 har för mig varit ett år av förändring. Förändring till det bättre, enligt mig.
Anledningen varför jag delar med mig av allt det här är att jag vill att folk ska veta att det är så det är. Vissa kanske tycker att jag förändrats till det sämre, men det ger jag faktiskt fan i, för jag är nöjd med mig själv. Jag har alltid trivts med mig själv, men nu har jag vuxit in i det ännu mer. Och ifall vissa tycker att jag blivit bitchig, snobbig eller den där hon-tror-att-hon-är-något-tjejen, så får det vara så. För jag inte bara tror, jag vet att jag är något.

Jag har kommit till den insikten att jag vill leva fullt ut och få ut det mesta av livet. Jag vill ha erfarenheter, av alla slag. Jag vill vara ung och dum under tiden jag faktiskt är ung. Det innebär att jag kanske inte alltid tänkt mig för lika mycket inför saker jag gjort. Jag vill att folk inte ska döma mig, utan att förstå att jag lever.
Upplever.
Jag vågar satsa lite mer, och därmed också vinna lite mer.
För om det är något jag lärt mig under 2011 är det att ta chanser när de kommer, men också att lita mer på mig själv. Det här året har varit det galnaste, mest händelserika, mest erfarenhetsbyggda och utan tvekan det roligaste hittills i mitt liv.
2012-01-01 @ 04:07:58 Permalink Känsloflöde Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0